Wednesday, October 1, 2008

Rendang daging



Tak kiralah beraya kat mana pun, rendang mesti nak kena buat. Pastu bolehlah makan dengan ketupat atau nasi impit. (hentam sajalah labuu...) Resepi ni saya ubahsuai dari Adabi. Senang jee..

Bahan-bahan...
60 gram rempah rendang daging
1 kilo daging potong kecil2
3 biji kelapa (dibuat kerisik)
1 biji kelapa (ambil santan anggaran 8 cawan)
Kisar dengan air ... 30 biji bawang merah
6 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 helai daun kunyit dihiris
4 helai daun limau purut dikoyak2
Air asam jawa
2 sudu gula perang
Garam secukup rasa

Cara-cara memasak...
Panaskan kuali.
Masukkan daging, santan, rempah dan bahan yg dah dikisar.
Kacau sebati sehingga daging separuh empuk.
Masukkan kerisik, garam, gula, air asam jawa dan daun kunyit.
Kacau selalu supaya tak berkerak.
Bila dah hampir kering baru masukkan daun limau purut dan kacau sampai kering.

0 comments: