Wednesday, October 1, 2008

Lasagna

Semalam terasa nak makan lasagna. Kat Jepun ni mana nak cari lasagna yang halal... Hmmm...nak tak nak kenalah masak sendiri. Hasilnya inilah dia... my first lasagna! Tapi kat dalam gambar ni, lapisan atasnya saye dah sudukan lebihan sos daging.



Bahan-bahannya...

6 keping lasagna noodles

500 gram daging cincang
1 labu bawang besar dicincang
3 ulas bawang putih
1 tin tomato puree atau sos spaghetti
1 sudu parsley kering
1/2 s/teh oregano kering
1 sudu gula
secubit garam
serbuk lada hitam

1 telur
100 gram keju ricotta
1/2 s/teh basil kering (daun selasih)
1/2 s/teh serbuk bawang putih
50 gram shredded keju mozzarella, bahagi 2
1/2 cawan keju Parmesan(grated)

Cara-caranya...
Panaskan oven dalam lingkungan 175 degrees C.

Rebus kepingan lasagna dalam air yang dicampurkan secubit garam, sampai lembut. Toskan dan lalukan dengan air sejuk.

Dalam satu mangkuk, pukul telur dan campurkan ricotta, basil, serbuk bawang putih, oregano dan separuh mozarella. Kacau rata dan tepikan.

Dalam kuali, masak daging, bawang, bawang putih. Masukkan tomato puree. Tambahkan basil, parsley, oregano, lada hitam, gula dan garam secukup rasa. Sekali sekala kacau sampai masak.

Dalam baking dish, ukuran 9x5x3 inci, ratakan sedikit sos daging.
Lapiskan dengan 1 lasagna noodle.
Ratakan campuran keju ricotta, sos daging dan 1 lasagna noodle.
Ulang sampai habis semua 6 keping noodles tu.
Atas sekali, ratakan mozarella dan parmesan.
Cover dengan foil. Bakar selama 30 minit.
Alihkan foil dan bakar lagi selama 15 minit atau sampai keju kekuningan.

0 comments: