Saturday, October 4, 2008

Kari ikan buntal

Pergi TRIAL semalam terjumpa pula ikan buntal. Tapi yang dah siap dipotong la. Hanya orang yang berlesen saja yang boleh siang dan memotong ikan buntal ni sebab ikan ni kan beracun. Sebenarnya masa beli tu tak tahu pun tu ikan apa. Hhehehehe... Kebetulan masa pergi pasar dengan Hidayah tadi terjumpa lagi ikan tu. Bila tanya dia pun bagitau, itulah ikan buntal! Ooooo...barulah saye tau...


Bahan-bahan...
10 biji bawang merah - dihiris atau ditumbuk
5 biji bawang putih - dihiris atau ditumbuk
20 gram rempah kari ikan
1/2 biji kelapa - ambil santan
1/2 sudu teh halba
500 gram ikan buntal (dah siap dipotong oleh profesional)
2 biji tomato - potong 4
Asam jawa dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara...
Tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau
Masukkan rempah kari dan halba. kacau sampai naik minyak
Masukkan perahan asam jawa dan santan. Kacau dan biar sampai mendidih.
Masukkan ikan dan tomato dan masak selama lebih kurang 10 minit.
Masukkan garam secukup rasa.

0 comments: