Tiba2 teringat kat Kak Ma Kemaman. Masa kat Malaysia dulu dia selalu masak untuk kitorang kalau singgah ke rumahnya masa on the way balik ke Kuala Terengganu. So, untuk sahur tadi saye pun masaklah sayur campur ala2 Kak Ma style...
Bahan2nye...
2-3 ulas bawang putih
5-6 ekor udang besar
1 Lobak merah
Brokoli
Asparagus
Cendawan
Capsicum (lada benggala)
Sedikit kiub pati ayam
Serbuk lada sulah (putih)
Garam secukup rasa (kalau tak letak pun takpe)
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan air sejuk setengah cawan)
Caranya...
Tumis bawang putih dengan minyak sampai naik bau.
Masukkan udang. Goreng sampai masak.
Masukkan sayur. Goreng sekejap. Tambah air sikit jika perlu.
Masukkan serbuk lada sulah, kiub pati ayam dan garam.
Masukkan bancuhan tepung. Kacau rata.
Siap!
Crafting Your Own Infused Oils: A Step-by-Step Guide
-
“`html How to Create Infused Oils at Home How to Create Infused Oils at
Home Creating infused oils at home […]
The post Crafting Your Own Infused Oils: A...
1 day ago
0 comments:
Post a Comment